Kërko
Mbyllni këtë kuti kërkimi.

Rreth Maltës

Një ishull i vogël me diell në qendër të Detit Mesdhe ku anglishtja gëzon statusin e një gjuhe zyrtare.

Malta mburret me një nga nivelet më të ulëta të krimit në Evropë, duke e bërë atë një mjedis të sigurt mësimi për nxënësit e të gjitha moshave. Vizitorët kthehen vit pas viti pasi ka kaq shumë për të parë dhe bërë. Ju mund të kombinoni turne kulturore me aktivitete sportive të tilla si zhytja dhe lundrimi.

Pamje satelitore e ishujve malteze

Rrethuar nga deti i pastër kristal dhe i bekuar me diell për pjesën më të madhe të vitit nuk është sekret që Malta është një xhevahir në mes të Mesdheut. Por Malta nuk është vetëm diell dhe argëtim! Historia e saj e pasur daton rreth 7,000 vjet dhe tempujt më të hershëm para-datojnë Stonehenge dhe piramidat.

 

 

Të gjitha fuqitë kryesore të rajonit e kanë lakmuar vendndodhjen strategjike të Maltës në mes të Mesdheut. Perandoritë e kaluara nga Fenikasit deri te Romakët, Kalorësit e Maltës dhe së fundmi Perandoria Britanike, të gjitha kanë lënë gjurmët e tyre të pashlyeshme në Maltë duke i dhënë asaj historinë e saj të pasur.

 

 

Ju do të hasni nëpër vendet historike dhe gurët e çmuar arkitektonikë rreth çdo cepi. Peizazhi i larmishëm dhe pasuria e gjërave për të bërë dhe vendeve për të vizituar gjatë qëndrimit tuaj këtu do t'ju mbajë të dëshironi të keni kohë të përshtateni më shumë.

 

Traget nga Malta në Gozo

Kaq shumë afër

Ardhja këtu nuk mund të jetë më e lehtë. Ishujt Maltezë janë brenda dy orësh nga aeroportet qendrore të Evropës dhe shumë linja ajrore të planifikuara dhe me tarifa të ulëta lidhin Maltën me disa vende.

Getting rreth

…eshte e lehte!

Ju mund të përdorni sistemin e transportit publik i cili lidh të gjitha qytetet, qytezat dhe fshatrat nga njëri në tjetrin. Ju mund të gjeni stacione autobusi në të gjithë ishullin dhe gjithçka që duhet të bëni është të pyesni vendasit për stacionin më të afërt të autobusit.  Që nga korriku 2011, një kompani e re përgjegjëse për të gjithë sistemin e transportit publik prezantoi autobusë të rinj, modernë. Këta zëvendësuan autobusët e vjetër, ikonë dhe ndonjëherë të çuditshëm portokalli të së kaluarës. Për vite me radhë, turistët dhe vendasit i kanë admiruar këto.

Nëse jeni gati për të dhe preferoni të jeni më të pavarur, gjithashtu mund të merrni me qira një makinë. Ne vozisim në të majtë dhe ndjekim kufijtë e shpejtësisë prej 40 kph në zonat urbane dhe 60 kph në rrugë të hapura. Të gjitha shenjat rrugore janë në anglisht dhe zbatohen ligjet normale ndërkombëtare të rrugës.

Dikush mund të kapë një traget midis Sliema dhe Valletta me udhëtime të shpeshta me tragete që lidhin Valletta dhe Strand në Sliema.

 

Ecja dhe çiklizmi rreth Maltës është mjaft e lehtë. Distancat janë të shkurtra sepse Malta është kaq e vogël. Përveç kësaj, vendasit do të jenë shumë të dobishëm për t'ju vendosur në rrugën e duhur nëse humbni - gjithçka që duhet të bëni është të pyesni. Ecja nga shkolla kryesore ESE në Sliema do t'ju marrë pak më pak se 30 minuta!

Autobus publik Tal Linja Malta

Malta - "Çdo ditë është si një festë"

Ne nuk jemi të befasuar që revista International Living dikur i renditi ishujt tanë si të tretët më të mirë për të jetuar.

 

Përveç virtyteve të tjera të shumta të vendit, ne jemi të njohur për mikpritjen tonë ndaj turistëve. Malta gjithashtu ka një sistem të kujdesit shëndetësor për t'u mburrur dhe statistikisht dëshmon se ka një shkallë të ulët të krimit. Në krahasim me disa vende të tjera evropiane, ajo ka një kosto relativisht të ulët të jetesës.

 

Për më shumë informacion në lidhje me këtë vend, vizitoni Uebfaqja e Autoritetit të Turizmit të Maltës (MTA), ose mund t'i shkarkoni ato broshurë.

 

Ju gjithashtu mund të shikoni më shumë informacione mbi Maltën në shumë gjuhë nga faqja e internetit e Wikipedia në http://en.wikipedia.org/wiki/Malta.

 

MTA gjithashtu ofron një Harta interaktive të ishujve maltezë.

Laguna blu Comino

Gozo - Një xhevahir tjetër

Gozo është ishulli i dytë më i madh dhe i banuar i arkipelagut maltez me një popullsi prej rreth 35,000. Ky ishull është më pak i zhvilluar dhe është një gjë e domosdoshme për të parë nëse doni më shumë qetësiritëm më i ngadaltë i jetës që kërkon të largohet nga të gjitha.   Nëse jeni duke udhëtuar për në Gozo, mund të kapni tragetin nga Cirkewwa i cili operon çdo ditë nga mesnata deri në orën 11:15 pasdite midis shkurtit dhe nëntorit. Përndryshe, ju mund të kapni tragetin e ri të shpejtë nga Grand Harbor i Valletta i cili udhëton në më pak se 45 minuta!
Ishulli Gozo

Vendet e trashëgimisë botërore

Ekzistojnë tre vende të listuara në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, të cilat janë atraksione të njohura turistike. Këto janë:
Pamje e qytetit të Valetës

Valletta - kryeqyteti i Maltës

 

Menjëherë pas përfundimit të Rrethimit të Maltës në 1565, Urdhri i Kalorësve të Maltës ndërtoi një qytet të ri, Valletta, në gadishullin Xiberras. Kjo u bë për të forcuar mbrojtjen e tyre dhe për të forcuar pozicionin e Urdhrit në Maltë. Grandmaster i Urdhrit, Jean Parisot de la Valette vuri gurin e themelit të Valletës më 28 Mars 1566, në kishën Zoja e Fitoreve. 

 

 

Duke marrë parasysh që Valletta është një nga kryeqytetet më të vogla të Evropës, ajo ka një pasuri të tillë të ndërtesave historike me shumë kisha, pallate dhe monumente. Në fakt, qyteti është aq i vogël sa që lehtë mund të arrihen të gjitha pamjet kryesore në këmbë.

 

Vende që vlen të përmenden posaçërisht janë Bashk-Katedralja e Shën Gjonit dhe Pallati i Mjeshtrit të Madh. Kopshtet e Epërme dhe të Poshtme të Barakka kanë pamje spektakolare të limaneve që krahasojnë gadishullin e Valletta.

 

Valletta është në thelb barok në karakter me një sistem rrugor simetrik si rrjetë.

 

 

Valletta ishte Kryeqyteti Evropian i Kulturës në 2018.

Tempujt Mnajdra

La 7 tempuj megalitikë

 

7 tempujt megalitikë datojnë në periudhën midis 3,600 pes dhe 2,500 pes dhe dikush mund t'i gjejë në ishujt e Maltës dhe Gozo.

 

Tempujt Ggantija janë ndoshta monumentet më të vjetra, të pavarura në botë. Ata ka të ngjarë të datojnë paraprakisht me piramidat egjiptiane me të paktën 1,000 vjet.

 

Tempuj të tjerë janë tempujt e Hagar Qim, Mnajdra dhe Tarxien, Ta 'Hagrat dhe Skorba.

hipogeum malta

Tempulli Hal Saflieni

 

Ashtu si tempujt megalitikë, Hal Saflieni Hypogeum gjithashtu daton në periudhën 3,600 pes - 2,400 pes.

 

Hipogeumi është një kompleks nëntokësor i cili ishte prerë nga shkëmbinjtë dhe ndahet në tre nivele. 

 

 

Historianët besojnë se njerëzit neolitikë të kohës e përdorën kompleksin si një vend varrimi ose si një vend të shenjtë.